måndag 20 april 2009

Piratpartiet

I svallvågorna av domen mot några personer runt Piratebay har ett nytt parti tagit fart.
Det är, inte oväntat, piratpartiet.

Min bloggkollega, länk, påvisar stolt att de är 23 610 medlemmar när han skrev det och är säkert många fler idag. Bra för dom. Det behövs lite färskt "politisk DNA" med jämna och ojämna mellanruma i den svenska "politiska kroppen".
Det enda som man kan säga om det är att det är enkelt och gratis att gå med i piratpartiet vilket kanske inte borgar för de mest "trogna" medlemmar men det är kanske så de vill ha det.

Dom får i alla fall en ruskig massa medlemmar på kort tid. Dom kommer säkert att spela en roll i valet i Juni och precis som Mårtensson menar så är dessa personer viktiga att lyssna på och ta hänsyn till.


Men det är inte alltid den som skriker högst som har rätt?


Om domen mot piratbay är rätt eller inte vet jag faktiskt inte, det enda jag är helt säker på är att jag INTE vill ha inblandning från främmande länder, organisation eller privat spanare i svensk rättsskipning, inte ens svenska politiker skall klampa omkring där.
Det är inte riktigt.

Då är det bättre att ge mer stöd och/eller pengar till polisen om man bedömer detta som ett så viktigt brott att man döms till 30 miljoner i skadestånd och 1 års fängelse. Även om domen inte har vunnit laga kraft.


Och på tal om det. En annan sak som undrar mig. Dessa 30 miljonerna som skall betalas till de olika "media drakarna"....... hur många av dessa kommer att betalas ut till de olika "kämpande intellektuella artister" som plåster på virtuellasår?.
Eller kommer sagda drakar att sluka alla pengar och hävda att det krävs för omkostnader?


I "Bilbo en hobbits äventyr" finns en väldigt slug och förslagen drake som heter Smaug. Smaug låg inne i ett berg där han samlade på sig skatter under åren. Till slut kom ett band med dvärgar och hober och dödade Smaug, tog skatterna. Bilbo själv fick bland annat tag i en oansenlig ring, men det är som man säger en annan historia.

Nåväl Smaug dödades och alla gladdes åt detta.

Kan man lära sig nått av det?

Det är inte bra att vara stor och samla på skatter kan väl vara en sak?

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Det var ju inte så tokigt ihopkommet ;)
Du distanserar dig en smula från PP och TPB-domen, men lyckas ändå lyfta fram viktiga saker, som innebär ett stöd för de principer som PP för fram.

Och man kan undra, hur många nya medlemmar skulle fp få per dygn om det var (helt) gratis?

Tragiskt nog skulle de vara lätträknade. För idag verkar det bara vara Olle Schmidt och ett par till inom fp (på någolunda toppnivå) som fortfarande hyllar de liberala värdena.

Fredrik sa...

tack... tror jag :)
Jo det kan nog stämma att jag distanserar mig en från PP eftersom jag inte är säker på vittsen med ett en-fråge-parti, hur det partiet kommer att ställa sig i andra viktiga EU frågor vet man faktiskt inte, kommer de att rösta blank, ja eller nej? Det är inte helt ovesäntligt. Även en-fråge-partier har problem i riksdagen.
När det gäller TPB-domen så är distnaseringen endas på att jag inte är påläst. Jag tycker att själva domen verkar väldigt överdriven men sedan vet jag inte om de har begått ett brott eller inte. Jag tycker nog att de inte har gjort mycket värre än vad Google eller för all del youtube gör.

Vill man ha "freerider" som bara kryssar i en ruta utan djupare engagemang?

:)
Im still there

Lars-Erick Forsgren sa...

N, Fredrik jag är inte förtjust i enfrågepartier heller (om än pp brukar säga att de har 3 frågor).
Men - de frågor de driver är viktiga! Oerhört viktiga! Och antingen bortglömda eller motarbetade av de gamla partierns, de som borde vara försvarare av de liberala mänskliga rättigheter som är grunden för vår demokrati.

DET ÄR OERHÖRT SKRÄMMANDE!

Och vilket engagemang har de fåtaliga medlemmarna i fp, el i andra partier? Det är en mindre del som jobbar, i en redan alltför liten skara..

Jag hoppas på en "väckelse". PP kan bidra till den. Och deras mål är inte att bli långvariga i politiken.

Fredrik sa...

Jag kan hålla med om att flera av de frågor som PP driver är viktiga som sig men jag är inte säker på att deras lösningar är de bästa för saken.

Delad Kultur: Balansera upphosvrätten. men jag saknar fortfarande hurman skall komnpensera olka aktörer inom dessa branscher.

Fri Kunskap: Omm an tar bort patenten på det sätt som PP vill hur skall man få företag, med eknomiska muskler, att investera?

Privatlivets helgd: ja. :)

Min slutsats är att de har en massa bra ideer men jag vet inte hur man på ett bra sätt skall lyckas omsätta de till realitet? På en globalmarknad i alla fall.

Sen skriver du "Jag hoppas på en "väckelse". PP kan bidra till den. Och deras mål är inte att bli långvariga i politiken."
Den väckelsen du skriver är nog vad jag menar med "politisk DNA" som en sorts förnyelse av GEN poolen :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Fredrik. Vilka andra har bättre lösningar då?
INGET av de gamla partierna i alla fall.

Har (pp) sagt att man ska ta bort patenten?
Måste kolla.
Men jag vet att (pp) vill reformera upphovsrätten. För att utveckla skapande och frigöra kulturens krafter.

Idag får ju upphovsmännen ytterst marginella ersättningar för sitt skapande. Däremot får de stora mediaföretagen enorma summor, bl a skattemedel. Liksom deras organisationer.

Men upphovsmännen, nej!

Lars-Erick Forsgren sa...

Följ gärna denna blogg också.

http://opassande.se/index.php/2009/04/22/arbetet-att-radda-internet-fortsatter/

Och t ex Christian Engströms blogg.