tisdag 7 juli 2009

Motboken....

Det kan inte vara lätt att vara Hans Lindqvist?

När Hans var barn fanns Motboken och det måste vara därför Hans sneglar åt det hållet, för det gör han väl? Hans skriver om Wiselgren, en nykterist som inspirerad av göticismen och den småländska rudbeckianismen förlade Homeros Troja till Hönshylteskans i Urshults socken i Småland. Uppenbarligen en man med många strängar på sin alkoholfientliga lyra....

På hans blogg har Hans ondgjort sig över alkoholkonsumtionen i Sverige för att den överstiger 12l per år per vuxen svensk.

Bara för att förtydliga så anser även jag att 12l per vuxen svensk är på tok förmycket. Aldeles förmycket.

Men där upphör nog likehterna.

Hans vill, i alla fall enligt sin blogg, att; "Miniskatterna skall höjas, ingen reklam till ungdomar (hur man nu skall skilja ut det), högre alkoholpriser, enhetliga införselkvoter i EU."

Hans sätt att lösa problemet, för det är ett problem, är förbud och skatter. I Herr Lindqvists Sverige så är det återigen förbud som gäller. Det vore kanske enklare att införa en Motbok igen så känner sig Hans som barn igen.


Men om man tar "tag i problemet". "Vi" har redan verktygen, "vi" använder de bara inte.

Jag tror att information är bättre än förbud. Att skjuta på alkoholdebuten, att informera föräldrar och att se till att gällande lagar följs innan man inför nya.

Om man kan skjuta på alkoholdebuten så minskar man även skador under uppväxten. Informera föräldrarna om vilka skador barnen får av alkohol, även i små mängder. Se till att restauranger följer de lagar och förordningar som finns när det gäller servering av alkohol.

Man behöver inte uppfinna hjulet igen Hans.

Det Hans, jag och andra politiker måste börja med är att berätta hur mycket pengar samhället, dvs inte kommun, landsting eller stat, kan spara om man lägger mer resurser detta.

Information från flera olika håll är bättre än förbud, bannor och motböcker från ett håll.
Tycker du inte det Hans?

Inga kommentarer: