måndag 17 mars 2014

Varför skall vi rösta till Europa parlamentet?

Varför skall vi masa oss till valurnorna den 25/5?

Det finns flera anledningar till detta men en, kanske den främsta, är att vi är för fred och frihet i Europa.
Med ett starkt EU kommer det att bli svårt att puckla på sin granne. Om Ukraina vore fullvärdig medlem i EU hade nog Putin och hans lakejer tänkt annorlunda. Jag tror på det Europeiska samarbetets möjligheter att lösa de problem som medlemsstaterna vart och ett är för små för att lösa. Jag tror också att samarbetet kan bli mer. Det kan bli ett sätt att förverkliga idén om ett växande, livskraftigt Europa som förenar idéerna om demokrati och välfärd med en dynamisk ekonomi och kultur.


EU är ett viktigt verktyg för att lösa internationella problem med kriminalitet, miljöproblem och fred och säkerhet. Sverige ska tillhöra EU:s kärna. Jag kan tycka att det borde finnas en internationell brottmålsåklagare och kanske en federal polis också. Brottslingarna struntar i gränserna men det kan inte våra poliser idag.

Globaliseringen erbjuder enorma möjligheter. Miljoner människor har kunnat höja sig ur fattigdom. Global kommunikation föder nya idéer och berikar oss alla. Men globaliseringen innebär också utmaningar.

Jag har full förståelse för att människor inte tycker om EU eller dess idéer med fred och frihet i ett gemensamt Europa, det är ok. Det jag har väldigt svårt att svälja är varför man, om man nu inte gillar EU och dessa tankar, ställer upp i EU valet? Varför om man är motståndare går man med? Varför ställer man upp i valet till något man vill avskaffa? Det förstår jag inte. Om jag inte gillar ett politiskt parti som ex SD då går jag inte med i partiet för att ”bekämpa inifrån”.. det stämmer inte.. ”Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är.” Den grekiske tragediförfattaren Euripides ord är aktuella. Jimmie Åkessons val av allianser i Europa säger mycket om hans parti. I helgen håller SD valkonferens i Stockholm. Aftonbladet kräver Birgitta Ohlsson besked av Jimmie Åkesson vilken grupp de tänker samarbeta med om de blir invalda i Europaparlamentet. Är en röst på Sverigedemokraterna en stödröst till Nationella Fronten? Svenska folket förtjänar besked. 


En annan anledning för oss i Värmdö att gå till valurnorna är folkomröstningen om vår skolorganisation. För ett tag sedan bytte vi skolorganisation o kommunen och det föll inte alla på läppen. Våra medborgare utnyttjade rätten att önska en folkomröstning drygt 3800 personer ville detta och det resultatet kommer nu. Vad omröstningen än kommer att visa är jag övertygad om att vi alla partier kommer att följa. Frågan som vi skall ta ställning till är ”Tycker du att kommunen ska ta fram en ny skolorganisation med berörda föräldrar, lärare och kommunens nämnder? Meningen är att den nya skolorganisationen ska förankras och beslutas med största möjliga majoritet.”

Vad jag vill ha sagt med denna blogg post är att vi måste gå och rösta.
Om vi låter bli kommer de EU fientliga att ta sig in i parlamentet, de som inte vill att vi skall kunna röra oss fritt över gränserna i Europa, de som inte vill att våra unga skall kunna studera i Europa, de som inte vill att vi skall hjälpa varandra i Europa och de som inte vill att vi skall bekämpa brott över gränserna, där går skiljelinjen enligt mig.
När man då är där och röstar FÖR freden, friheten och förståelsen så är det självklart att man även röstar i vår lokala folkomröstning.

1 kommentar:

Kenneth sa...

Intressant att du som liberal anser arvssynd, om än i grekisk tappning, vara en måttstock att eftersträva?

Är det inte just det du klagar på eller inte förstår som är den demokratiska uppmaningen idag? Om du ogillar något, gnäll inte, engagera dig och kom med alternativa förslag och förändra inifrån är väl en allmänt vedertagen uppmaning.

Intressant uttryck också, skolorganisationen "föll inte alla på läppen", hm, tur att 3 800 medborgare och de flesta politiker tar frågan allvarligare än så, som något som "inte föll på läppen"...