torsdag 3 november 2011

En Nidings verkVåldtäkt på kulturen
Otäckt ”tänk”
Slibbigt övergrepp.
Osmart handlande

Då har det hänt igen. Ett hus har rivits. Överby 183.2. Ett hus som länsmuseet har bedömt som omistligt!
Bilderna visar platsen för dådet, före och efter.


Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område och det gör att det normalt inte behövs rivningstillstånd, enbart rivningsanmälan. Så förövaren har inte gjort sig skyldig till något annat än okänslighet.
På platsen låg tidigare ett vackert hus från tidigt 1900-tal. En rött snickrat hus med vita knutar. Ett hus som troligen hade sett massor av generationer av barn leka i gräset nedanför dess fönster. Nu finns det inte mer.
Nu är det en bullrig arbetsplats. En arbetsplats som skall låta en eller annan person från Danderyd, Djursholm eller Vasastan flytta hit ut.
Utan att tänka på dessa generationer som har lekt i gräset.
Utan att tänka på den kulturhistorien som Länsmuseet bedömt som omistligt.
Handläggaren på kommunen hade avrått starkt från att riva och man undersökte om det kunde tolkas som "förvanskning av platsen som helhet" och det är inte tillåtet enligt PBL.
Men nidingen hann före.
Nidingen piskade på sina underhuggare för att få dådet gjort innan tjänstemännen på kommunen kunde rycka ut till försvar för detta vackra hus, som nu endast finns bevarat i ett par bleknande minnen. För att kunna offra huset i mammons namn för sitt eget ego.
Som ni förstår så är jag arg, ledsen, irriterad och upprörd.
Jag kan förstå att hederligt folk tycker att det är för djävligt när handläggningar tar lång tid. Men då ber jag er att tänka på detta huset nästa gång ni får vänta.
Ett hus som har bedömts som omistligt har våldförts för att det inte var detaljplanelagt område. Hade det varit det hade vi kunnat spara det ytterligare ett par generationer.

Fredrik Sneibjerg, orf i Kultur och FritidsnämndenSå här ser platsen ut för ett par dagar sedan...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så varför ändras inte lagen för att skydda byggnader av den här typen?

Fredrik sa...

bra fråga, Den kan jag inte svara på. Det som vi gör för att förhindra detta är att genomföra invengteringen och planlägger områden.
Strandskyddet erbjuder visst skydd också. Men det räcker uppenbarligen inte till.
Nu är skadan skedd, vi får väl se vad som växer upp istället.