torsdag 15 september 2011

En bok att sämja dem, en bok att främja dem, en bok att djupt i mörkrets vida riken tämja dem....

Ursäkta den dramatiska rubriken men jag kunde inte hjälpa det.
Böcker är fantastiska skapelser.
Vad vore livet utan en bra bok vid sängen?
Nu undrar ni säkert varför jag skall rekommendera en bok?
För inte allt för länge sedan så var det en av min politikerkollegor som skrev något i stil med att "-nu kryper jag till kojs med alla papper till nästa KS, Jippii" på sin facebook.
Det är för hennes skull som jag vill rekommendera denna boken till alla som vill ha lättare läsning innan man sommar.
Boken heter "En kortfattad historik över nästan allting" och handlar faktiskt om det som titeln säger, nästan allting.
Den börjar med följande hälsning "välkommen och grattis" följt av "för att du skall kunna vara här måste till att börja med biljontals drivande atomer på något vis förenas på ett intrikat och märkligt tjänstvilligt sätt för att skapa dig. Och det kommer bara att ske denna enda gång."

På detta sättet inleder Bill Bryson boken som håller vad den lovar. Att på ett enkelt och lekfullt sätt förklara saker som man har undrat över som exempelvis en protons's storlek "Hur mycket du än försöker fatta hur liten, hur obetydligt utrymmeskrävande en proton är kommer du aldrig att göra det. Den är bara för liten." Enkelt förklarat och sinnrikt. Den är bara FÖR liten... bra där.
Han förklarar även detta med fossiler: "Man antar att bara omkring ett ben på miljarden blir fossiliserat. Om detta stämmer innebär det att hela fossilarvet efter alla amerikaner som lever idag  - 270 miljoner människor med 206 ben vardera - bara blir sådär 50 ben, ett kvarts fullständigt skelett.Och då kan de ligga utspridda på en yta av drygt 9,3 milj kvm2." Enkelt förklarat och det leder till en massa spännande följdfrågor.
Jag kan varmt rekommendera denna boken till er alla, inte bara politiker.
Läs mer här eller här.

Inga kommentarer: