måndag 3 oktober 2011

Kommunfullmäktige och annat hopsamlat

15 timmars maraton. I kommunfullmäktige för att besluta om budgeten.

Min första skarpa budget fullmäktige.
Vilket tragik, vilken fars och vilket trams. Ibland var det inget av det, i bland var det allt av det ovan.
Att Henrik Paulsen har sin rätt att tala är helt oomtvistligt. Särskilt som han lade ett helt eget budgetförslag helt skilt från (C).I kommunfullmäktige fanns det en arbetsordning som alla gruppledarna hade kommit överens om, den hade med tider och antal inlägg, repliker och genmälen att göra. Det var bra, tanken var att vi skulle kunna vara klara i en "kristlig" tid. Henrik Paulsen, från (C), förklarade, frankt, öppet och ärligt att eftersom han inte var inbjuden till dessa förhandlingar ansåg han sig inte vara bunden att följa dem. När så detta skedde hakade Mats Skoglund, från (V), på snabbt och menade att det gällde minsann inte för honom heller. Det hördes en djup suck i bänkraderna från många ledamöter när man insåg vad detta kunde komma att leda till.

Det må vara rätt, men detta sammanbrott gjorde att vi satt till 23.30..... från 9 på morgonen, 15 timmar. En föresning på c:a tre timar. De sista 2 timmarna röstade vi och voterade vi för fulla muggar. Enligt NVP, skämtsamt kallad för "Nacka Värmdö Pravda", var det c:a 200 propositioner och 48 voteringar.

Grekland blev ett slagträ i debatten.
Den bästa och roligaste liknelsen stod en (S) veteran för när han sa att "-Som både Greklandsresenär och SAAB ägare är det av intresse..." Den var kul och bringade en massa fnitter i salen. De andra liknelserna liknades efter ett tag med en grekisk tragedi där alla dör på slutet.

Kvarnbergsskolan
En del av debatten som jag var och är intresserad av är Kvarnbergsskolan, inte bara för att min son går där utan för att det är en, i mina ögon, vacker byggnad.
När vi diskuterade investeringen i skolans renovering på 74 milj kronor menade Henrik Paulsen (C) att, ett av flera  käcka förslag han hade, riva och ersätt med hus, en Värmdös gräddhylla.
Nu är det så att man inte kan riva eftersom det finns en detaljplan som säger annat. Nu förstår jag att Henrik istället vill sätta en prislapp på kulturvärdet. Han, Henrik Paulsen, menar att man kan få en vinst på 200milj för marken om man river detta hus. Och får kulturen verkligen kosta det?
"S:t" Stefan Mårtensson (M) raljerar och menar att "en del miljöpartister reagerar närmast maoistiskt" när Henrik Paulsen (C) tycker att man skall utreda om man skall sälja, och bygga nytt, eller bygga om skolan. Problemet är att det redan fanns ett förslag och det hade förkastats som för dyrt och för "perifert" rent geografiskt.
För övrigt är det fantastiskt att "S:t" Stefan Mårtensson kan ge kommentarer på ett möte som han inte ens var närvarande på? Eller har "S:t" Stefan en spökskrivare på sin blogg? Skulle inte tro att den "bloggen är stor nog för 2".

Till Henrik vill jag bara säga att Kvarnbergsskolan inte kommer att rivas, den kommer att renoveras och bli bättre än idag och den kommer att skapa bättre elever än vad den gör idag.

Mats Skoglund (V) var mer på hugget denna gång än han brukar vara. Tråkigt att hans teknik eller avsaknad av teknik i talarstolen gjorde att vissa ledamöter ansåg att hans stil var snudd på fysiskt överfall. Minst en menade att hon behövde lära sig "feministiskt självförsvar" och en annan menade att Mats "härskar teknik" passade utan för denna lokal. Jag tycker också att han var lite väl "på hugget" och svingade sitt verbala slagträ mer än lovligt lågt ibland.

Till sist och detta har inget med KF att göra, kan jag inte mer än att reflektera hur en av de mer tunga krisdemokraterna i kommunen vill förändra en del och avskaffa mycket; 
Rut och Rot, All moms inom restaurang- och färskvaruhandel. Ekobrottsmyndigheten, Högstadomstolen, hälften av alla riksdagsledamöter, Bank och inkasso väsendet skall öppnas upp för insyn och vi skall inte sälja ut infrastrukturen inom vård, skola och omsorg.


Är du nyfiken på mer? Läs här eller här

Till slut vill jag bara skänka denna bilden till alla som känner sig träffade.

Inga kommentarer: