torsdag 5 februari 2009

Folkpartiet emot att Skurubron avgiftsbeläggs
På grund av alla skriverier och spekulationer vill vi tydliggöra var Folkpartiet i Värmdö står i frågan om avgiftsbeläggning av Skurubron eller inte. Vid Folkpartiets möte i slutet av januari diskuterades detta och - ”Ingen bropeng” - blev det gemensamma och eniga ställningstagandet.

En ny bro måste byggas, den behövs för ett växande Värmdö. Den nuvarande har dålig kvalitet och dålig kapacitet.

Skurubron är Värmdöbornas enda förbindelse med fastlandet kan därför inte avgiftsbeläggas. Det är en statlig angelägenhet och därför något som vägverket ska betala för. Att tvingas betala 5, 10 eller kanske 15 kr per resa för att kunna ta oss iland och till resten av landet är orimligt. Alternativet att åka den nuvarande gamla bron blir krångligt och är i praktiken ett omöjligt alternativ.
Vi har redan en avgift, motiverad av miljöskäl, för att komma in till stan. Ännu en avgift, nu orsakad av enbart kostnadsskäl, blir för mycket. Värmdö folkomröstade om eventuella vägtullar skulle få införas för några år sedan. Väljarna sade nej den gången. Det är värt att ta till sig detta nu också.
Det är inte en kommuns ansvar att ordna denna typ av förbindelse. Om vi och Nacka skulle gå in och "hjälpa" vägverket med detta så kan det mycket väl bli normerande för framtiden inom Stockholms län. Det finns säkert partier som vill ha det så, men inte Folkpartiet, Värmdö.

För denna åsikt har vi också stöd från de andra borgerliga partierna inom Alliansen i Värmdö.
Jag har tidigare skrivit om denna frågan här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför ger ni i så fall inga klara besked i kommunstyrelsen. Se Annika Anderssons inlägg

Fredrik sa...

Väldigt bra fråga.
Jag kan inte svara på den eftersom jag inte var påplats under det mötet. Det enda jag vet är att vi har sagt att vi INTE vill ha en bropeng för att finansiera vägverkets byggnationer. Det har varit så många turer i denna saken så det vore förmätet av mig att påstå att jag vet alla dessa turer, ink vem som sa vad och när det sades. Nu är det så att FP inte vill ha bropeng.
/Fredrik

Anonym sa...

"På kommunstyrelsens arbetsutskott i måndags (2/2) fanns frågan med för behandling. Då valde majoriteten med stöd av folkpartiet att bordlägga frågan." Citat från Annika Anderssons blogg. Varför förhala om nu fp inte vill ha en bropeng? Du skriver att du inte på plats under möter. Må så vara men vi Värmdöbor som dagligen färdas över bron vill ha besked. Så var vänlig o svara på varför fp förhalar detta ärende.

Fredrik sa...

Jag kan inte svara på varför frågan bordlades. Det kan finnas en antal olika anledningar till det som jag inte känner till. Det kanske är ett formalia fel? Det kanske inte fanns fullständiga handlingar? KSAU kanske valde att vilja lyfta frågan till ett KS för att fler skulle få vara med? Jag vet inte annat än att FP i Värmdö INTE vill ha bropengen och det står jag för.

Anonym sa...

Jag tycker inte du är trovärdig. Du är ordförande i fp Värmdö och borde därför kunna ge besked över varför Bondesson förhalar ärendet.
Om nu fp vill ha en bro utan avgifter framstår agerandet som mycket märkligt.
Jag emotser en fullständig förklaring.

Fredrik sa...

Naturligtvis så får du "anonym" tycka vad du vill, det är din frihet att göra det gömnd i anonymitetens mörker.

Jag har prata med Peter Bondesson och frågar honom om varför frågan bordlades.
Enligt honom så är bordläggning till för att de andra partierna skall kunna göra sina interna överläggningar ang skurubron.
Vi i FP har redan haft våra överläggningar och vi har redovisat vår ståndpunkt.