måndag 16 augusti 2010

Språktest?

Jo jag tycker nog att vi skall ha ett språktest för medborgarskap. Och nej det har inte med främligsfientlighet eller rasism att göra.

Folkpartiet vill ha mer invandring, inte mindre. Folkpartiet liberalerna vill öppna upp för arbetskraftsinvandring som (S) och (V) är emot.

Men om vi samtidigt är för detta så kan vi inte bara ta emot dessa invandrare oavsett skäl utan att ge dom förutsättningar för att stå på egna ben i samhället.
Att språktesta är inte det enda förslaget.
Nyamko Sabuni har sett till att fler SFI lärare har behörighet. Från 2009 finns en s.k. SFI-bonus, som ger ett belöning till den som klarar SFI-kursen med godkänt betyg inom ett år. Andra nyheter är att varje nyanländ ska få en etableringsplan, som upprättas tillsammans med Arbetsförmedlningen.
Allt vi vill med vår integrationspolitik är att ge våra nyanlända möjligheter att ettablera sig i samhället så fort det bara går, inte låta de invaggas i bidragsberoende.

Andra som har bloggat om detta: Sivert Aronsson, Jesper Svensson Pophöger, Karin Långström Vinge
Media; SvD

8 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

Fredrik, jag tror verkligen på dig i så motto att du inte är ens nära att vara rasist eller främlingsfientlig och att du vill gott. Men hur du kan se ett språktest som annat än en tröskel begriper jag inte, ska svenskar också språktestas? Med de resultat som den svenska skolan producerar så vore det väl lika rimligt med exakt samma skäl som grund? Och att du säger att FP inte är rasistiskt samtidigt som er partiledare vill ha Burkaförbud och er SAbuni som har till jobb att göra tillvaron bättre för invandrarae vill korta deras förädraledighet "för attde snabbare ska komma ut i arbete" så undrar i vart fall jag vad som skiljer FP och SD i frågan om invandring?

Fredrik sa...

Hej Kenneth.
Tack, du vet var jag står vad det gäller xenofobi.
Att ge våra invandrare en biljett till vårt samhälle oavsett om det är behjärtansvärt (flyktingar) eller annat (ex arbetskraftsinvandring) och sedan släppa dem utan att hjälpa dem in i samhället är inte klokt. Att inte kunna göra sig förstådd i ett nytt land måste vara som att bo i ett fängelse månad efter månad, år efter år. Du har inte en sportslig chans att komma in i samhället, inte en suck vad som pratas om på tv och nyheter. Jag förstår inte vad du vill Kenneth. Är det den gamla sosse strukturen där vi tvingar in kvinnorna i hemmen för att de inte får lära sig Svenska språket? Vill vi verkligen ha Iranska akademiker som kör taxi eller städar på sjukhus? Är det så att du vill ha dem att gå på socialbidrag år efter år istället för att de kan förverkliga sina idéer? Istället för att de kan bli en del av vårt gemensamma samhälle?
Den kraft som våra invandrare bringar till Sverige måste vi se till att ta tillvara på.
Att ställa krav är att bry sig. Jag bryr mig och det vet du Kenneth, därför tycker jag att det är rimligt att en invandrare som vill bli svensk medborgare också skall kunna språket.

Kenneth Ehrnstedt sa...

1, Din kommentar om att inte kunna göra sig förstådd stämmer ganska bra på ca 20 000 svenska på spanska solkusten, tycker FP att Spanien borde skicka hem dom.

2, Jag vill inte ha några som helst gamla sosse strukturer, de flesta är out of date.

3, Språktest hjälper inte ett skit mot det du beskriver, det handlar bara om arbetsgivarens och svenska myndigheters krav. Om arbetsgivaren kräver bra svenska så är det så, om det inte spelar så stor roll så är det så. Det beror på jobbets karaktär. D

4, Att invadrare inte får jobb beror i högre grad på arbetsgivares motstånd mot just invadrare i många branscher, dock inte nordiska och europeiska invadrarare. En god vän med ursprung i persien(Iran)sökte 20 jobb under namnet Semak, inte en intervju, När han bytte till Simon blev det napp direkt. DÅ var han ändå som Semak landslagsboxare och representerade Sverige i mästerskap. That´s the real life.

Fredrik sa...

1 Vad Spanien gör med våra utvandrare har jag inte en aning om och det är upp till dom.

2 - Skönt att höra.

3 och 4 - Måste det enda utesluta det andra? Varför kan det inte gå hand i hand? jag förstår inte rädslan för att våga ställa krav på de som kommer hit? Att det INTE hjälper är det ingen som pratar om.

Kenneth Ehrnstedt sa...

Helt enkelt därför att det är osympatiskt att ställa högre krav på de som kommer hit än på dem som redan är här.

Fredrik sa...

Du tycker att det är osympatiskt att ha ett test för att se om en som vill bli medborgare i ett land förstår det landets språk?

Kenneth Ehrnstedt sa...

Ansöker man om medborgarskap så är säkert ansökan, myndighetskontaker, blanketter författade och genomförda på god kanslisvenska. Har man klarat det så har man klarat det som behövs ur "svensk" synpunkt. Om sedan en arbetsgivare vill ha mer så lär den sökande få reda på det. Ni gillr ju marknadskrafterna, låt dom verka här då? Dessutom är det väl ändå så att en EU medborgare inte behöver något medborgarskap för att leva och verka i Sverige, om jag har rätt så betyder det att detta i praktiken bara kommer att gälla utomeuropeiska medborgare, Jimmie kunde inte gjort det bättre själv.

Fredrik sa...

Återigen såmenar du att det är osympatiskt att låta en som ansöker om medborgarskap även genomgå ett språktest? En person som vill leva, verka och bo i landet skall inte testas för språkkunspaer? En person som har rätten att sitta i folkvalda försmalingar skallitne kunna testas för språkkunskaper? Där skiljer sig våra uppfattnigar åt Kenneth.
Och vad det gäller den fria arbetsmarknaden så har det inget med medborgarskap att göra, förvilla inte korten och sluta att vifta med SD spöket. På Lördag skall vi ha en manifestation mot främlingsfientlighet i Mölnvik. Jag ser fram mot att få se deltagare från S.