torsdag 14 april 2011

Ung Brottslighet

Under en tid har Nacka Värmdö Posten, en av de två gratis lokaltidningarna i vår kommun, haft en artikelserie om unga brottslingar.
Lsä den gärna och läs den med öppna ögon och sinnen.
Jag håller inte med om allt, vissa saker är bättre än reportern påstår och vissa är sämre. Men det är skrämmande läsning trots det.
Läs om "den unga"
Läs om "polisen"
Läs om "exbrottslingen"
Läs om "Experterna" och "forskaren".

Det finns inga snabba lösningar på ett problem som har funnits länge och kanske alltid kommer att finnas i olika omfattningar? Unga kommer alltid att vara rebeller, dom kommer alltid att vilja "slå sig fria" från föräldrarnas tyrranni, i alla fall i deras ögon. ;)
Men under flera år så upplever man/samhället att det är värre nu, det var inte bättre förr med mods, swingpjattar, skejtare eller punkare. Alla subkulturer.
Även de gamla rommarna klottrade som det finns bevis för på pyramider. Vikingarna klottrade både före och efter det att de "handlade" med köpmän i det gamla Byzans, det finns staty på det på historiska museet.

Men det upplevs som att det är värre nu? Varför det? Kan det vara så som Måns Lindgren, en av ledarna inom Värmdöpolarna säger? Att det saknas föräldrar? Finns inga föräldrar ute? Jag vill inte riktigt måla upp den bilden som Måns gör att det är inga vuxna ute förutom några få som går med hunden, men han är väldigt nära. De enda andra som finns ute är de som är påväg till eller ifrån en fest, i olika stadier av fylla och sedan Nattvandrarna.
Att Måns glömmer dessa eldsjälar som vandrar runt och ser det mesta som händer är synd. Nattvandrarna, i andra kommuner är det "farsor och morsor på stan" är viktiga för att ungdomarna inte bara skall träffa Måns som är från socialen utan andra vuxa också.
Nattvandrarna ser massa saker som händer både negativt men också positivt, för det är inte bara nattsvart därute i natten. Det finns glimtar av ljus och avlägsna skratt. Mycket värme i kylan och många kramar, prova själv.

Vi måste våga vara vuxna, vi måste våga ta tillbaka kvällen på stan och vi måste framförallt våga sätta gränser.
Detär INTE ok att bjuda din 15åriga son eller dotter på alkohol eftersom det är olagligt. Det skapar ett prejudikat för ditt barn där det är ok att bryta mot lagen ibland.
Det är INTE ok att som ungdomsledare i ett fotbollslag kalla en motståndare för "Djävla /#&%#=/" och sedan bli förundrad över vilket taskigt språk barnen har.

Våga vara vuxen genom att våga ställa krav men också genom att lyssna.

5 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

Bra Fredrik, bra. Sak återkomma till detta senare.

Kenneth Ehrnstedt sa...

Varför blir ska alltid sak....

Fredrik sa...

kallas för dyslexi light? :)

Kenneth Ehrnstedt sa...

Kan man ha dyslexi i fingrarna?

Anonym sa...

mm jag har det :)