Skyddsrum

Spännande dag i går som bland annat innehöll kommunfullmäktige.

Det var länge sedan man inte hade en given roll men det känns skönt. Det var även det första KF som inte var på distans på 2 år. Alla var i salen och alla var nog glada att träffas igen.

Ukraina letade sig in i vår sal och vi höll tyst minut för de uppoffringar och mod för att försvara sig
Vi gör vad vi kan från vår sida.

Även en fråga till KSO kom ang skyddsrum.

Det kom från SD.

Min stilla reflektion var då och är nu att hela samhällen skall väl inte ha skyddsrum? Skall alla medborgare kräva en plats i ett skyddsrum?

Gör man inte en reel bedömning om var eventuella bomber faller eller stridigheter kan bli och bygger där? Var är aktuella mål för fienden så att säga.

Det finns säkert platser och områden i vår kommun som är viktiga mål strategiskt och taktiskt. Men det finns också platser som inte är det.
Det är väl bra att vi låter de som kan detta titta på frågan och peka ut var dessa skyddsrum behövs.

” Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer beslutar om behovet av skyddsrum och inom vilka områden inom landets kommuner som skyddsrummen skall vara belägna.”
” Skyddsrum skall vara placerade och utformade med hänsyn till de skyddsbehövandes möjligheter att efter varning hinna fram till dem i tid och att uppehålla sig där under den tid som behövs.”

Som sagt.
Finns säkert massor av ställen där risken för direkta stridigheter är minimal helt enkelt för att området saknar strategisk eller taktiskt värde.
Där behövs det inte heller skyddsrum.


Kommentarer

Unknown sa…
Ja eller hur!
Går inte att bygga skyddsrum till alla.
Såg rubrik i NVP (tror jag) om hur många/få platser det fanns på Värmdö.
Man kan väll inte räkna att varenda person som bor in en villa/ombyggt sommarhus runt om i vår stora (till ytan) kommun ska ha en plats i ett skyddsrum?
/Roland
Fredrik sa…
Hej Roland
Tack för kommentaren.
Nej det vore väl kanske inte rimligt att bygga skyddsrum till alla oavsett var de befinner sig i landet. Det finns många orter och platser som helt saknar militärt strategisk eller taktiskt värde och därför borde skyddsrum inte vara högt prioriterade. Kriget skulle helt enkelhet rulla förbi

Populära inlägg i den här bloggen

Igår var det fin fint, idag är det blää

Balanskonstnär