Konsekvensanalyser.

 

Konsekvensanalyser är bra, nödvändiga och för det allra mesta väldigt viktiga.
I vår kommun finns de med i alla beslut.
Konsekvensanalyserna är indelade i några områden som har bedömts som viktiga, områdena är: ekonomi, näringsliv, miljö, medborgare och barn.
Vid senaste kommunfullmäktige gick en motion igenom där S ville beordra utbildningsnämnden att skära ner storleken på barngrupperna i förskolan.
”­- Att utbildningsnämnden får i uppdrag att inleda en minskning av barngruppernas storlek inom förskolan för att nå Skolverkets riktmärken.”
Man kan såklart diskutera för eller emot motionen men det är inte det intressanta. Den blev bifallen och skall sålunda utföras. Inget att prata om.

Men en sak.
Konsekvensanalyser.
När oppositionen stöter på ett förslag från majoriteten så blir man helt rabiat om det inte finns en konsekvensanalys värd namnet bilagt i ärendet. I alla fall om analyserna är vad de själva tycker vara bristfälliga. Partiledaren för vildarnas parti menar till och med att han är stolt över att lagt ett förslag utan konsekvensanalys. Det om något borde förvåna.

Nu lägger dom vad som faktiskt är ett skarpt förslag utan att själva ta reda på konsekvenserna. Såklart kommer de att säga något i stil med att ”-mindre barngrupper är bra för inlärning osv.” Och det stämmer säkert.
Men vad är konsekvenserna av deras agerande?
När skall vi i framtiden ha konsekvensanalyser?
Eller skall det bara vara de som styr som skall lämna konsekvensanalyser?
Oppositionen behöver inte komma in med analyser eller liknande eftersom de inte har ansvaret vidare framåt i alla fall. Skall man tolka det så?
Kommer oppositionen och de vildar som röstade för också vara tysta om ekonomin för utbildningsnämnden inte går ihop? För detta kommer att kosta pengar. Det kräver ingen större matematik för att räkna ut att mindre barngrupper på samma antal elever/barn ger fler barngrupper och därmed behov av mer personal som pedagoger osv.
Kommer vildarna och oppositionen inte säga något när lokalerna inte räcker till, när barngrupper måste flytta till andra delar av kommunen?
Jag vet inte om det kommer att bli så för konsekvensanalyserna, som oppositionen och vildarna normalt insisterar på, är i detta fall inte gjorda.
Vi vet inte vilka konsekvenser som beslutet kan få för näringslivet, miljön, medborgarna och det viktigaste våra barn.
Allt detta ligger på vildarna och oppositionen och deras väldigt rymliga samvete.

Slutligen vill jag bara säga att Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Igår var det fin fint, idag är det blää

Skyddsrum

Balanskonstnär