Löftesbrytare och löften

Att ledamöter kapar, sjanghajar, en demokratisk plats på det sätt som har skett är förstås helt förkastligt. Men inte heller helt okänt. Bara i vår kommun har det hänt kanske uppemot 10 platser bara denna mandatperiod, i fullmäktige men också olika nämnder.

Jag kan absolut se att man blir trött, lessen, besviken eller arg på sitt parti och därför vill man lämna.
Gör det då.
Men gör det med hedern i behåll och lämna alla platser man har fått från väljarna på ett partimandat eller direkt från partiet.
Men stanna inte kvar och mena att ”mina väljare förväntar sig det”.
Det lurar ingen för jag antar att du inte har pratat med alla ”dina väljare” så de har berättat vad du skall eller inte skall göra. För vår del är det 10 personröster (0,52% av alla personröster) som vår representant har fått så det kanske är rimligt att han känner alla 10. Dom är trotts allt inte fler.
Du gör det bara för din egen skull.

Ett parti som bygger sin grund på löftesbrytare, kan man lita på att de håller sina löften framöver?
När en företrädare för partiet påminner om ett givet vallöfte medan man samtidigt högaktningsfullt struntar i egna avgivna löften? Hur skall det tolkas? Kan man i framtiden lita på hans personliga löften?
 
Ett vallöfte är något som ett parti lovar. ”-Vi lovar att arbeta för att det skall finnas småskaliga skolor i alla delar av kommunen.” Det löfte, tillsammans med andra löften, är endast genomförbart om man får egen majoritet i fullmäktige eller majoritet med andra som vill det också. Om verkligenheten kommer ikapp som ex att det är ”småskaliga skolor” inte är bra för eleven eller kostnadsmässigt inte försvarbart måste man vara pragmatisk och tänka på eleven och ingen annan. Särskilt inte någon form av samhällsplanering där skolan är ett måste för utveckling. Men mer om det senare.
En annan sak som skulle kunna omintetgöra ett vallöfte är om löftet är omöjligt eller olagligt att genomföra. Jag minns fortfarande när ett Parti i kommunfullmäktige lade fram en motion om att vår kommun skulle vara en kärnvapenfri zon. Våra kamrater i rött ville stoppa ett amerikanskt flottbesök genom detta. Såklart kan vi inte blanda oss i utrikespolitik så det blev avslag på det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Igår var det fin fint, idag är det blää

Skyddsrum

Balanskonstnär