torsdag 11 december 2008

Volvo + Saab = £ $

För en massa år sedan så var det en "lindeman", det var en stycke kommedi med avsändare hasse&tage.

Dom drev ett skämt om att Volvo och Citroen skulle gå ihop och att Lindeman hade "sett det redan i morse, nedanför hans fönster gick en Volvo ihop med en Citroen, men ingen blev skadad.

Nu så får Volvo och Saab en massa kronor av staten.

28 000 000 000.

En himla massa pengar - är det verkligen nödvändigt?

För att stöta en massa produkter som är farliga, dödliga, bekväma och långsiktigt ohållbara?

ja, jag vet inte men nog borde man kunna satsa dessa 28 000 000 000 på utveckla andra industrier för att ersätta de jobben som kommer att försvinna med bil industrin?

Alla med några årsringar under barken minns teko industrierna och varven.... Det var döda industrier som regeringen höll under armen.

Det vill jag i alla fall inte vara med om igen.

Satsa dessa 28 000 000 000:- på nyskapande industrier och forskning.Fp nacka

3 kommentarer:

bella sa...

bra skrivet. jag som miljövetare håller med.

Staffan H sa...

Ja, man kan onekligen fundera över det vettiga i att pumpa in en förskräcklig massa pengar i två företag som fortsatt att producera bilmodeller som inte efterfrågas av tillräckligt många för att det ska vara lönsamt. Den manteln axlas numera av helt andra biltillverkare.

Allt är sällan svart eller vitt. Det berör ju å andra sidan inte bara Volvo och SAAB samt dess anställda. Bägge har ju ett stort antal underleverantörer och de måste också tas med i beräkningen när man ska uppskatta konsekvenserna av vad nedläggning av nämnda biltillverkare skulle innebära.

Jag vill nog tolka det som ett sätt att skaffa en tids rådrum.

Fredrik sa...

Jag skulle föredra att man satsade en 15 - 20 miljader för forskning som kan leda till att arbetena flyttas från skitiga bilar till rena vindkraftverk.
Det skulle bli plus minus noll i arbetstilfällen, det som förloras inom bilindustrin och dess underleverantörer vinns inom andra områden.