torsdag 22 april 2010

Förbifart Stockholm.

Eller skall det vara förbifart Jämtin?
Stackars henne, jag tycker faktiskt synd om henne. Carin Jämtin har blivit åsidosatt och marginaliserad i Ohlyansens namn.
Först säger sossarna klart och tydligt: Vi bygger till varje pris.
Sen kom det som ett brev på posten att det skulle minsann folkomröstas om Förbifart Stockholm om Ohlyansen vinner valet. Vid ett grön-röd vinst skall den grönröda regeringen lagstifta om att Stockholm skall ge upp sitt kommunala självstyre och tvinga staden att genomföra en folkomröstning.

Det låter väl demokratiskt?

Vid en eventuell vinst i riksdagsvalet skall alltså Stockholm tvingas att folkomrösta om något som alla, i alla fall vad alla tror, blir en seger för förslaget om Förbifart Stockholm. Så vad väntar man sig att vinna på med en omröstning? De flesta i stadshuseet och bland invånarna är positiva till en förbifart. Så vad förväntar sig V och MP att vinna på detta? Förutom att man bara lackar ur på att de missbrukar redskapet Folkomröstning? För det kan väl inte var så att de bara vill försena bygget? Att dom vill obstruera, lagrådet skickar tillbaka lagförslaget till regeringen, riksdagens utskott skjuter sönder det och domstolar behandlar överklaganden?

Det låter väl demokratiskt?

Det är bara stockholmarna som förlorar på detta, oavsett politisk hemvist.
Om man i framtiden skall tivnga regioner till folkomröstningar bara för att det inte faller den rådande majoriteten på läppen kan inte vara ett tecken på en sund demokrati!
Per Pettersson utrycker det väldigt bra "Det kommunala självstyret är inskrivet i grundlagen just för att det inte ska gå att bygga förbifarter runt det."


Läs också: Hans Åberg, Kent Persson (2), Magnus Andersson, Maria Wallhager, Per Altenberg, Seved Monke, Andreas Froby, Annika Beijbom, Gulan Avci, Peter Friberg, Christer Sörliden, Runo Johansson, Joakim Hofvander, Johan Hedin, Tomas Agdalen. Måns Back Nilsson håller inte med.

Inga kommentarer: