onsdag 28 april 2010

Nu är det valborg 2010

Förra året skrev jag om valborg och tamesjutton om jag inte gör det igen.

Nu är det vår och en massa ungdomar får konstiga glimar i ögonen. Kärleken är i luften, diskret blandad med doften av spyor och en och annan hasch dimma.

Jag vill be föräldrar som läser denna bloggen att inte köpa ut, jag vill be alla som läser denna bloggen att föra budskapet vidare. Köp inte ut till ungdomar. Det är inte bra. jag är inte en förbudsivrare men här är ett behövligt förbud, desto tidigare man introduceras för alkohol desto större är risken för skador.


köp inte ut....

5 kommentarer:

Helena von Schantz sa...

Här skulle jag vilja se hårdare tag. I städerna plockar polisen upp fulla tonåringar och ringer föräldrarna som får komma och hämta dem. Så borde det vara överallt, men det är det inte. Tänk så demoraliserande när femtonåringar är stupfulla och polisen står bredvid och ser till att ingen kommer till värre skada.

Fredrik sa...

Hej Helena
Tack för ditt inlägg.
Jag skulle nog villja se en nolltolerans mot langare. När jag var ung så var langaren den äldre alkisen (Isak stopljus kallades han i Ystad) som mot en mindre ersättning köpte ut. Nu är det organiserade ligor som köper in på en närmast industriel nivå. Stopppar man den tillförseln så har man vunnit mycket.
Om man som du vill, vilket jag också gillar, tar ungdomarna efter det att de har fyllnat till så är skadan skedd så att säga.
Tidigare preventiva ingrepp mot en mindre antal större langare är också kostnadseffektivt kan jag tro.... :)

Helena von Schantz sa...

Det visste jag inte (organiserade ligor). Sådant måste givetvis stoppas. Tyvärr tror jag att det ändå oftast går att få tag på sprit. Hemma, syskon, äldre kompisar. Många föräldrar låter sina barn dricka och köper till och med ut åt dem med motiveringen att det är bättre än att barnen går bakom ryggen på dem. Mina barn har fått erbjudandet 10 000 när de fyller arton om de låter bli alkohol, tobak och droger tills dess. Två av tre har nappat.

Fredrik sa...

Du hr rätt i att det "alltid" går att få tag i sprit för unga, Realistiskt sett kommer man aldigt att nå en 0% innan 18. Men även om man kan skjuta på debuten ett par år vinner man mycket.
10 000... och bara 2 av 3 :) 66% är inte dåligt måste jag säga. Men den siste kanske inte är i farozonen i alla fall. så då är det 100% kan vi säga :D

Helena von Schantz sa...

Vi hade precis flyttat till en liten ort och den då 16 årige den nu 20-årige gossen var rädd att få betala ett socialt pris för total avhållsamhet. Men han röker inte, och vi såg honom aldrig påverkad innan han fyllde arton så tämligen måttlig måste han ha varit. Som förälder måste man lära sig var man kan förbjuda och när man ska gå över till att råda. Mina barn är 23, 20 och 14 så det är några år kvar tills vi har facit.