tisdag 6 april 2010

Ungas missbruk

I Gustavsberg, där jag kommer ifrån, finns ett jätte problem med alkoholkonsumtion som ökat på flera fronter. Både Gustavsbergs kvinnor och unga tjejer dricker mer än tidigare. Kommunen satsar på olika åtgärder för att få ner konsumtionen.
På ungdomsmottagningen ska tonåringar få information om vad som är ett riskfyllt drickande. För att få ner konsumtionen bland de äldre finns forskning som visar att primärvården kan göra stora insatser. Samtalar vårdpersonal med patienter om alkohol så minskar drickandet hos dem som har en riskkonsumtion. – Det handlar inte om några pekpinnar, utan att få folk att själva reflektera över sitt eget drickande säger personal i min kommun.
Men räcker detta?
Nej det gör det inte.
Vi måste vara proaktiva och reagera tidigare.
Våra Värmdöpolare måste vara ute året om, på sommaren sker de flesta debuter, då kan man inte ta semester och stänga ner verksamheten.
Vi måste anordna eller bistå föreningar som anordnar diskotek och liknande.
Vi måste aktivera våra unga, inte bara de som är aktiva inom olika föreningar utan alla de andra också.

3 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

Se till att det finns pengar till det då. Ditt gäng bestämmer ju över plånbok och prioriteringar sedan 3 år.

Fredrik sa...

Om det vore "mitt gäng" så vore det biff..

Kenneth Ehrnstedt sa...

Trodde du var en del av alliansen som sitter och prioriterar budgetar,det kanske är "nånannan". Hur som helst så är nog egentligen inte problemet så enkelt som att några unga dricker för mycket, den intressanta frågan är väl varför de de dricker för mycket?
Så länge orsaken kvarstår så är åtgärderna på sikt verkningslösa, det kan stoppa drickandet men behovet tar sig nya uttryck.
Därför tror jag inte information är lösningen, diskussioner och dialoger, gärna i polarnas regi, det tror jag mer på.