fredag 19 mars 2010

Dödshjälp

Ibland kommer man på frågor i livet som så att säga går utanför livet självt. Detta är helt klart en av dem.
Nu har frågan vaknat igen, i sommras tyckte jag såhär, Deshira Flankör tycker detta. Seved Monke tycker följande och KDs ofövägne ledare tycker detta enligt Expressen.

Frågan väcker en massa reaktioner och det är väldigt bra för frågan förtjänar det, verkligen. Frågan har fått liv igen för att en 31-årig kvinna har fått nog. Att KD går utt och slåss för livet är inte konstigt och inte ens oväntat men inte desto mindre trist. Snart kommer de säkert att slåss för rätten till liv också vad det gäller abort. men det blir en annan fråga.

Det finns en massa rättigheter här som man skall ta hänsyn till.

Rätten till liv, rätten till att avbryta en pågående behandling men även läkaren som har sin ed eller i vissa fall riktlinjer att följa. Det är en massa rättigheter och viljor.

Jag håller dock fast vid vad jag sa tidigare i somras. Jag har rätten till min egen kropp, jag vill kunna välja, jag vill kunna välja hur och när jag dör. Vad jag inte kan tänka mig är att tvinga en läkare att göra som jag vill...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en helt otrolig skillnad på att upphöra med livsuppehållande åtgärder (som t ex respirator) och på att aktivt ta en annan (om än dödssjuk och hjälplös) människas liv, exempelvis genom injektioner av olika typer av medel. Varför kommer aldrig den skillnaden fram i debatten?? Varför diskuteras dödshjälp som om det var en enda metod?? Det är en skillnad på att upphöra med maskinellt livsuppehållande (= om strömmen går så är du död) och att aktivt ta livet av en människa som annars inte skulle dö av egen "kraft" men som uttryckt önskan om att dö. Snälla, ta upp denna skillnad i diskussionen!

Fredrik sa...

Hej
Jag tycker iofs att jag belyser den delen när jag säger att aen löäkare ahr sin ed och attjag i alla fall itne vill tvinga en läkare att göra något mot sin vilja.
Det är oerhört viktigt att vara medveten om skillnaden. Se på Dr Kevorkian, om jag inte minns fel så utförda han inte handlingen utan faciliterade bara så att aptienten fick göra det sista. Det kallades för att assistera vid självmord? Tror jag., I alla fall, det viktiga är att patienten själv utför "akten" och ingen annan

Anonym sa...

Hej Fredrik,

Nu fick jag för första gången läsa ditt tidigare inlägg om dödshjälp. Starkt att så tydligt och öppet stå för din åsikt!!

/Deshira